De berekeningsmethode voor een hypotheek is gebaseerd op het bruto jaarsalaris. De laatste tijd gaan steeds meer stemmen op dit te veranderen. Het netto besteedbaar inkomen zegt namelijk meer dan het bruto jaarinkomen. In relatie tot de studieschuld speelt het netto besteedbaar inkomen een grote rol.

 

 

De studieschuld

Studeren is duur. Studenten kunnen daarom naast studiefinanciering een aanvullende lening aanvragen bij de IB groep, ook wel de Informatie Beheer Groep. Deze lening hoeft tijdens de studie niet afgelost te worden. Dat komt wel als de student een baan heeft en geld gaat verdienen.

 

Omdat de studieschuld een investering in de toekomst is en daarnaast specifieke criteria heeft om in aanmerking te komen voor de studieschuld is er geen sprake van een toetsing en registratie bij het BKR in Tiel. Dit voordeel strekt verder dan alleen de verstrekking want op een later moment is ook niet meer zichtbaar dat de studieschuld bestaat.

 

 

Een hypotheek aanvragen

Het is momenteel erg onduidelijk wat het standpunt van de geldverstrekker is op het gebied van de studieschuld. Sommige geldverstrekkers nemen de studieschuld al mee in de bepaling van de maximale leencapaciteit. Andere geldverstrekkers doen dat niet.

 

Eens te meer een reden een deskundig adviseur te raadplegen voordat u een hypotheek af gaat sluiten. Deze adviseur weet vaak welke geldverstrekkers er 'niet moeilijk' doen met betrekking tot de studieschuld. Men moet alleen niet al te lang wachten met de aanvraag van een hypotheek omdat de regels in rap tempo veranderen.