Hypotheekadviseur

De eerste stap voor de aanvraag van een hypotheek is het vinden van een hypotheekadviseur. U kunt een hypotheekgesprek plannen bij uw bank, maar u kunt ook een onafhankelijke hypotheekadviseur raadplegen. Het grote voordeel van een onafhankelijke hypotheekadviseur is dat hij van verschillende geldverstrekkers (dan alleen maar uw bank) de hypotheekaanbiedingen met u kan bespreken.

 

Allereerst zal de hypotheekadviseur een profiel van u schetsen. Wat is uw financiële situatie en wat zijn uw toekomstplannen? Wilt u meer of minder gaan werken? Is er sprake van een partner en gaan jullie beiden de hypotheeklasten dragen? Welke verzekeringen sluiten jullie af tegen risico's?

 

 

Startershypotheek

Alle grote banken bieden een zogenaamde startershypotheek. Deze hypotheekvorm is bedoeld voor mensen die hun eerste huis gaan kopen. De bank kan voorwaarden stellen. Zo zijn er hypotheekconstructies voor starters onder de dertig jaar met een HBO diploma of universitair diploma. Zij krijgen een aantrekkelijke aanbieding van de bank waarmee de eerste woning gefinancierd kan worden. Bij een dergelijke startershypotheek zijn de maandelijkse lasten in het begin relatief laag. Dit maakt het ook mogelijk voor iemand die nog niet echt loonsverhogingen heeft gehad om een hypotheek aan te vragen. De bank gaat er vanuit dat de consument door carrière wel hogere lasten kan dragen. De maandelijkse lasten stijgen dan ook naarmate de doorlooptijd verstrijkt.

 

Bij een dergelijke hypotheekvorm eist een bank vaak wel dat ook de overige bankzaken bij die bank worden ondergebracht. Dit kan dus betekenen dat u moet overstappen naar een andere bank. Bespreek dit met de hypotheekadviseur.

 

 

Hypotheekofferte aanvraag

Wanneer u een bepaalde geldverstrekker op het oog heeft kunt u de hypotheekadviseur een hypotheekofferte laten opvragen. Dit is de concrete aanbieding die de geldverstrekker kan doen samen met de voorwaarden die daaraan verbonden zijn. Vrijwel iedere geldverstrekker zal eisen dat u een vast contract heeft bij een werkgever. U zult uw inkomen moeten aantonen met loonstroken. Denk ook aan verplichte verzekeringen die u moet afsluiten, zoals de opstalverzekering, een kapitaalverzekering of een overlijdensrisicoverzekering. Houd er ook rekening mee dat de hypotheekofferte beperkt geldig is. Vraag dus van te voren aan de hypotheekadviseur welke verzekeringen er vastzitten aan een bepaalde hypotheekvorm.

 

 

Hypotheek aanvraag

De feitelijke aanvraag van de hypotheek vindt plaats wanneer u de hypotheekofferte ondertekent heeft en de bewijsstukken naar de geldverstrekker heeft gestuurd. Als alles in orde is wordt er door de geldverstrekker een hypotheekakte opgesteld die u samen met de geldverstrekker bij de notaris moet tekenen. Dan is de feitelijke aanvraag van de hypotheek voltooid.