Hypothecaire leningen worden in de volksmond ook wel hypotheken genoemd. Toch betekent het niet hetzelfde. De hypothecaire lening slaat op de geldlening die een consument aanvraagt bij het kopen van een woning. De hypotheek slaat voornamelijk op het recht dat geldverstrekker heeft om de woning te verkopen als de consument niet aan zijn betalingsverplichting voldoet. Dit recht van hypotheek staat ingeschreven in het kadaster.

 

Het grote voordeel van hypothecaire leningen is dat je veel meer geld kunt lenen dan bij een normale lening. Het huis geld als onderpand en zo kan de bank veel meer geld uitlenen dan bijvoorbeeld bij de persoonlijke lening.

 

U kunt kiezen voor een hypothecaire lening waarbij maandelijks wordt afgelost of een hypothecaire lening waarbij het aflossen wordt uitgesteld. Veel hypotheekvormen waarbij het aflossen wordt uitgesteld zijn gunstig in verband met de hypotheekrenteaftrek. Houd u er echter wel rekening mee dat regelgeving omtrent deze hypotheekvormen veranderen.

 

Men kan bijvoorbeeld kiezen voor de aflossingsvrije hypotheek. Deze wordt afgelost op het moment dat de woning wordt verkocht. Een andere hypotheek waarbij het aflossen wordt vrijgesteld is de (bank)spaarhypotheek. Daarbij wordt eerst gespaard zodat er aan het einde van de looptijd genoeg geld is om de lening in één keer af te lossen.

 

Hypothecaire leningen waarbij maandelijks wordt afgelost zijn de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek.