De hypothecaire lening wordt normaliter door de consument hypotheek genoemd. Het is een geldlening die gebruikt wordt voor de aankoop van een (eigen) woning. Doordat de woning aan de geldverstrekker wordt verpand is het risico relatief laag. Dit verlaagde risico zorgt voor een lage hypotheekrente.

 

 

Hypothecaire lening

De hypothecaire lening is een aparte geldlening. Waar bij de reguliere leningen en kredieten geld direct na goedkeuring van de lening door de geldverstrekker op de bankrekening van de klant wordt gestort, wordt na het akkoord geven van een hypothecaire lening de gelden op de rekening van de notaris gestort. Dit is vooral om het doel van de geldlening te kunnen waarborgen.

 

 

De notaris als doorgeefluik van de geldlening

De notaris is het laatste traject in het financieringsproces. Het is de persoon die een allerlaatste controle doet om te zien of alle zaken die zijn overeengekomen kloppen. Deze controle heeft met name betrekking op de persoonsgegevens van de huizenkoper.

 

Wanneer de controle door de notaris goed is bevonden, wordt het hypotheekgeld overgemaakt naar de bank van de oude eigenaar. Vanaf dat moment is de klant niet alleen eigenaar van de woning, maar is de financiering en verpanding ook geregeld.

 

 

De juiste begeleiding

Het afsluiten van een hypotheek kan gedaan worden met behulp van de erkend hypotheekadviseur. Deze financieel adviseur met specialisatie hypotheekadvies kent de verschillende geldverstrekkers en de wensen en eisen die zij hebben bij verstrekking van een lening en/of hypotheek. Het is de aangewezen persoon om consumenten te helpen bij het afsluiten van de juiste hypotheek.