De hypothecaire lening is een lening om de aankoop van de woning te financieren. De lening wordt ook wel een hypotheek genoemd. Om een hypothecaire lening aan te vragen dient u uw inkomsten te overleggen. Het aanvragen van de hypotheek gaat het gemakkelijkst wanneer u een vast dienstverband heeft bij een werkgever. Maar ook als freelancer, uitzendkracht of werknemer met een tijdelijk dienstverband is het mogelijk om een hypothecaire lening af te sluiten.

 

Wanneer u een tijdelijk dienstverband heeft zal de hypotheekverstrekker vragen naar een intentieverklaring. Hierin verklaart de werkgever dat de intentie is om u een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden. Echter is het wel zo dat u geen rechten aan deze intentieverklaring kunt ontlenen. De werkgever is niet verplicht u een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden.

 

Als freelancer zult u de inkomsten over de afgelopen drie boekjaren moeten aantonen. Wanneer deze toereikend zijn en de hypotheekverstrekker ziet verder weinig risico's, dan kunt u een ondernemershypotheek afsluiten.

 

 

Maximum hypothecaire lening berekenen

Aan de hand van uw inkomen en de risico's zal de hypotheekverstrekker het maximale leenbedrag bepalen. Hypotheekverstrekker kunnen verschillende voorwaarden hanteren, zodat u bij de ene hypotheekverstrekker meer zult kunnen lenen dan bij de andere. Maar over het algemeen geldt: 4,5 keer uw jaarinkomen kunt u lenen voor een hypotheek. Verder mag het leenbedrag niet hoger zijn dan 125 procent van de executiewaarde van de woning.

 

 

Maandlasten hypothecaire lening berekenen

De maandlasten van een hypotheek zijn afhankelijk van de hypotheekvorm, de hypotheekrente, gekoppelde financiƫle producten en de mogelijkheid om gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek. Online zijn er rekentools te vinden om de maandlasten van een hypothecaire lening te berekenen.

 

Daarnaast kunt u een hypotheekadviseur vragen om een passende hypotheek voor u te zoeken. De hypotheekadviseur kan u veel werk uit handen nemen wanneer het gaat om het berekenen en vergelijken van hypothecaire leningen.