We blijven op het gehele proces kort stilstaan in dit artikel en voor meer inhoudelijke informatie over huis en hypotheek verwijzen wij u naar de artikelen op de homepage van deze website.

 

De aankoop van een woning gaat gepaard met een grote administratieve rompslomp. Veel zaken moeten geregeld worden voordat de woning van eigenaar kan verwisselen. Allereerst moet worden bekeken of er een financiering haalbaar is om de woning aan te kopen. Hiervoor wordt een erkend hypotheekadviseur ingeschakeld. Deze erkend hypotheekadviseur zal aan de hand van voorgeschreven regels toetsen wat er zoal mogelijk is. Daarna kan een geldverstrekker onder voorbehoud een offerte uitbrengen. In de offerte wordt aangegeven welke inhoudelijke stukken de aspirant koper moet inleveren. Wanneer dit eenmaal is gedaan kan men overgaan tot financiering.

 

De voorbehouden van de hypotheekverstrekking hebben betrekking op de woning en de aanvrager van de hypothecaire geldlening. Beide onderdelen moeten naadloos in elkaar overgaan zodat potentiƫle problemen kunnen worden voorkomen. Zo zal duidelijk moeten worden dat de koper kredietwaardig is, een blanco kredietverleden heeft en over voldoende inkomen beschikt de maandlasten te betalen. De woning moet daarentegen geen verborgen gebreken hebben zodat zowel de nieuwe eigenaar als de geldverstrekker niet voor verassingen komen te staan.