Het eerder aflossen van het huis kan wel voor extra kosten zorgen. Zo moet het contract worden nagezocht naar wat er vermeld staat over het eerder aflossen van het huis. In het laatste kwartaal van 2012 hebben meer huiseigenaren dan voorgaande jaren extra afgelost, zeggen cijfers van de ING Bank. Ook wordt er gekozen voor andere hypotheekvormen. Lineaire en annuïteitenhypotheken worden steeds populairder.

 

In principe mag men tot een bepaald percentage jaarlijks extra boetevrij aflossen. Bij meer aflossen kan er boeterente worden gerekend. Het is dan dus ook goed om te kijken wat er in het contract vermeld staat wanneer u besluit om extra af te lossen. Het grote voordeel van sneller aflossen is ook geen kleine: u bent na het aflossen van de schuld onafhankelijk van banken en de overheid.

 

Wanneer het huis is afgelost moet de geldverstrekker wel nog even langs de notaris. In het Kadaster staat namelijk dat de geldverstrekker het recht heeft om de woning te verpanden. Wanneer het huis is afgelost moet dit op verzoek van de geldverstrekker worden doorgestreept.