Het heeft er al lange tijd de schijn van dat eigen woning bezitters mondiger worden, meer geïnformeerd raken en het heft in eigen handen nemen. Een van de zichtbare trends die hier het resultaat van is, is het aflossen van het huis. Het begint er steeds meer op te lijken dat de Nederlandse consument de afhankelijkheid van banken, verzekeraars en overheid spuugzat is.

 

Op zich is dat natuurlijk niet zo heel raar. De beleggingsresultaten vallen al jaren tegen. Hoge kosten bij verzekeringen en lage dekkingen zijn aan de orde van de dag. En de overheid doet haar uiterste best de situatie op de woningmarkt lastiger te maken door hypotheekverstrekking aan te passen en de hypotheekrente aftrek te beperken.

 

Het aantal spaarhypotheken en hypotheekvormen waarbij tijdens de looptijd wordt afgelost stijgt met de dag. Het is een trend die duidelijk laat zien dat de Nederlandse woningbezitter de schuld wil afbouwen en daarnaast op zoek is naar zekerheid.

 

Cijfers van ING bank tonen aan dat ook steeds meer woningbezitters ervoor kiezen een deel van de hypothecaire geldlening voortijdig af te lossen, zonder de boete voor vervroegde aflossing te moeten betalen.

 

Nederland heeft tot vandaag de dag een van de hoogste uitstaande eigen woningschulden van Europa. Nederland is het enige land waar de mogelijkheid bestaat meer te lenen dan de waarde van de woning. Tophypotheken en vergelijkbare producten die het mogelijk maken de extra bijkomende kosten voor de aankoop van een woning bij te financieren zijn uitsluitend in Nederland verkrijgbaar. Niet alleen Brussel en de EU stellen vraagtekens bij de financiering van het eigen woning bezit in Nederland, ook de Nederlander zelf ziet in dat het aflossen van een lening op een woning wel eens interessant kan zijn.