De eerste factor speelt uw inkomen. Veel geldverstrekkers stellen als voorwaarde dat u een vast dienstverband heeft en u dus regelmatige inkomsten heeft. Tevens moet het zo zijn dat u de maandelijkse hypotheeklasten kunt dragen. Denkt u dat u snel in de financiƫle problemen zult raken bij hoge lasten dan is het raadzaam om nog even geen hypotheek aan te vragen totdat u in een stabiele situatie zit.

 

Daarnaast speelt eigen geld mee en zal er in een hypotheekadviesgesprek zeker gesproken worden over uw toekomstplannen. Het is namelijk erg van belang dat de hypotheekadviseur het weet wanneer u in de toekomst meer of juist minder wilt werken. Ook wanneer u samen met een partner een woning koopt wordt er gekeken naar onderbrekingen in het inkomen. Een zwangerschap is bijvoorbeeld zo'n onderbreking. Hierdoor heeft zij tijdelijk minder inkomen.

 

Als u starter bent dan komt u mogelijk in aanmerking voor de starterslening. Dit is een renteloze lening die in sommige gemeentes beschikbaar wordt gesteld. De starterslening heeft uiteraard invloed op de prijsklasse van het huis dat u kunt kopen.

 

Een vuistregel voor uw maximale hypotheek is uw jaarinkomen maal 4,5. Wat u maximaal kunt lenen voor een huis kan overigens per geldverstrekker verschillen. Dit omdat het ook sterk afhankelijk is van de rente die u ook moet kunnen dragen en omdat er diverse hypotheekvormen zijn. Er zijn online rekentools te vinden die u kunnen helpen bij het berekenen van de maximale hypotheek, maar deze tools zijn niet altijd up-to-date. Een hypotheekadviseur zal u daarom een beter plaatje kunnen geven van de hypotheeklasten dan een online hypotheekcalculator.

 

Vast staat ook dat een geldverstrekker niet meer dan 125% van de executie waarde van de woning kan uitlenen. De executiewaarde is de vraagprijs voor de woning wanneer de geldverstrekker de woning zou moeten verkopen. Als u veel meer dan deze executiewaarde leent, dan wordt het risico voor de geldverstrekker te groot.