De vraag bij mensen in het bezit van een huis en hypotheek en van potentiƫle huizenkopers is vraag hoeveel hypotheek men kan krijgen. Naast de maximale hypotheek is belangrijk dat men zich realiseert dat geld lenen geld kost en dat de afgesloten hypotheek ook nog betaald moet worden. Veel toekomstig huizenbezitters laten zich vooral leiden door de woning die ze graag willen hebben. Weinig realiseren zich dat een aanzienlijke maandlast het gevolg kan zijn van het aankopen van een te dure woning.

 

 

Inkomen bij hypotheek

Bij het bepalen hoeveel hypotheek de hypotheekbank of geldverstrekker wil leveren is het inkomen het uitgangspunt. Het inkomen bij het aanvragen van een hypotheek moet standvastig zijn, de variabele componenten binnen het inkomen tellen alleen mee wanneer deze aantoonbaar een bepaald minimum hebben of aantoonbaar uitgekeerd worden. Inkomensstijging die contractueel is vastgelegd kan in sommige gevallen worden meegenomen bij de bepaling van het inkomen. Wanneer een zelfstandig ondernemer een aanvraag voor een hypotheek doet en wil weten hoeveel hij kan lenen, moeten eerst de jaarcijfers worden bekeken. In het geval de ondernemer bij zijn eigen onderneming in loondienst is, moeten naast de loonstroken en salarisstortingen toch ook de jaarcijfers van de afgelopen drie jaren getoond worden. Dit is om zekerheid te vinden in de vermogenspositie van de onderneming.

 

 

Executiewaarde van de woning

De berekening van de hoeveelheid hypotheek die een consument kan krijgen wordt naast het inkomen gekeken naar de waarde van de woning. De executiewaarde is hierbij de basis. De executiewaarde van een woning wordt vastgesteld door een erkend taxateur. De taxateur maakt een taxatierapport op met naar zijn oordeel de werkelijke waarde van de woning en de waarde van de woning in executie staat. Hypotheekbanken en andere geldverstrekkers hanteren als leidraad dat niet meer dan 125% van de executiewaarde mag worden uitgeleend. Wanneer een lager percentage wordt geleend kan een aantrekkelijke rentekorting op de hypotheek worden bedongen.

 

 

Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie heeft naast voordelen richting de hypotheekbank of geldverstrekker en de geldnemer ook enkele beperkingen. Een van de beperkingen van de Nationale Hypotheek Garantie is dat er een plafond op het maximaal te lenen bedrag is aangebracht. Neem contact op met een erkend hypotheekadviseur voor al uw vragen over de Nationale Hypotheek Garantie en maatwerk in financieel advies voor uw persoonlijke situatie.