Een hypotheek krijgt u niet zomaar mee. Daarvoor zal eerst moeten worden gekeken of u in aanmerking komt voor een hypotheek en onder welke voorwaarden dat zal zijn. Daarnaast zal er een inschatting worden gemaakt van uw financiële situatie in de toekomst. Dit zul u met een hypotheekadviseur moeten bespreken. De eerste stap van het aanvragen van een hypotheek is het maken van een afspraak met de hypotheekadviseur.

 

In het zogenaamde hypotheekgesprek wordt een profielschets gemaakt van u en worden daarbij geldverstrekkers gezocht die voor u mogelijk interessant zijn. Bij de geldverstrekker van uw keuze kan vervolgens een hypotheekofferte worden aangevraagd bij de geldverstrekker. Het kan dan tussen de twee en acht dagen duren voordat de geldverstrekker de offerte heeft verstuurd en het is ontvangen bij de hypotheekadviseur.

 

U zult in de offerte de voorwaarden vinden waaraan u moet voldoen als u de hypotheek wilt. Het regelen van deze zaken kan ook enkele dagen in beslag nemen. Denk aan het afsluiten van verzekeringen die voor de hypotheekvorm verplicht zijn, zoals een opstalverzekering of een kapitaalverzekering. Afhankelijk van de zaken die u op orde moet hebben om de hypotheekofferte ondertekend terug te kunnen sturen kan hier al snel vijf dagen tot enkele weken tussen zitten. Daarbij moet u ook de beperkte geldigheid van de hypotheekofferte in de gaten houden. Sommige hypotheekoffertes zijn slechts tien dagen geldig en dan zult u dus van te voren alles geregeld moeten hebben.

 

Tel daar het opsturen van de documenten en bewijsstukken, het goedkeuren van deze bewijsstukken en het opstellen van een hypotheekakte bij op en u zult al snel enkele weken verder zijn. Het aanvragen van een hypotheek kan dus zeker een maand tot twee maanden duren.