Het berekenen van de rente bij een hypotheek doet u door de lening te vermenigvuldigen met het rentepercentage. En dat is eigenlijk alles. Vrij simpel. Men noemt dit het bruto hypotheekrente bedrag.

 

Wanneer u echter de netto maandlasten van de hypotheek wilt weten, en dat is wat de meeste mensen toch willen wanneer zij spreken over rente van de hypotheek berekenen, komen er andere zaken bij de berekening kijken.

 

Door het belastingvoordeel af te trekken van de bruto betaalde hypotheekrente over het deel van de hypotheek dat gebruikt is voor de aanschaf, verbouwing of verbetering van de eerste eigen woning, ontstaat de netto maandlast.

 

Het belastingvoordeel is één op één gekoppeld aan de inkomstenbelasting die de belastingplichtige betaald. De in rekening te brengen inkomstenbelasting is een resultaat van de hoogte van het inkomen. Alleen wanneer men inkomstenbelastingplichtig is én deze inkomstenbelasting is afgedragen, ontstaat een belastingvoordeel wat kan worden gebruikt bij de aanvraag van hypotheekrente aftrek.