Overheidsbemoeienis en nieuwe regels
De overheid had geen slechter moment uit kunnen kiezen om aan de regels rondom hypotheekverstrekking te gaan friemelen dan de afgelopen jaren. Met name aan het begin van de crisis werd op last van DNB een stokje gestoken voor het financieringsproces van secutarisatie. Voor de meeste hypotheekbanken was secutarisatie de manier om nieuw hypotheekgeld binnen te krijgen. Door verscherpte eisen vanuit de overheid is deze vorm van financiering vrijwel geheel opgedroogd. Het zorgt ervoor dat de meeste hypotheekbanken geen mogelijkheid meer hebben hypotheekgeld aan te trekken. Maar dit is nog niet alles.
Het politiek geduw en getrek rondom de hypotheekrente aftrek zorgt voor veel onzekerheid, zowel bij de consument als bij de hypotheekbanken. Want, het overgrote deel van de Nederlandse consumenten kan bij het afschaffen van de hypotheekrente aftrek de maandelijkse hypotheeklasten niet meer opbrengen. En dat zorgt voor terughoudendheid.
Alsof het allemaal nog niet treurig genoeg is, zijn de eisen met betrekking tot hypotheekverstrekking aangescherpt. De combinatie van deze drie facturen maakt het voor veel hypotheekbanken lastig om hypotheekgeld aan de consument uit te lenen. Dat maakt het op zijn beurt weer moeizamer om een nieuwe hypotheek af te sluiten en zelfs de huidige hypotheek over te sluiten.
Opdrogen van funding
Naast het vrijwel volledig verdwijnen van het secutarisatieproces om een nieuwe hypotheek af te sluiten heeft de Nederlandse consument de afgelopen jaren het vertrouwen in financiƫle instellingen steeds verder verloren. Dit zorgt ervoor dat steeds minder mensen spaargeld voor lange termijn uitlenen aan banken in ruil voor een spaar- of beleggingsrendement. Banken en andere geldverstrekkers kunnen op hun beurt daardoor niet meer beschikking over de financieringsbronnen die zij in het verleden hadden. Met andere woorden; er is op het moment erg weinig beschikbaar hypotheekgeld.
Risicobeperking door geldverstrekkers
Zoals u hiervoor heeft kunnen lezen hebben geldverstrekkers momenteel een kleine beschikking over uit te lenen middelen. Dat zorgt ervoor dat het risico dat een geldverstrekker kan lopen op het weinig beschikbare uit te lenen geld, uitermate klein moet zijn. Met dit gegeven wordt geld duurder en zoekt de geldverstrekker naar de mooiste en meest aantrekkelijke financieringsmogelijkheden die risicoloos zijn.
Wat u kunt doen als u de hypotheek nu wilt oversluiten?
Wanneer u op dit moment uw hypotheek wilt (of moet) oversluiten zijn er een aantal voorbereidingen die u kunt treffen. Omdat geldverstrekkers een risicomijdend gedrag vertonen is het belangrijk dat u laat zien dat u met de geldverstrekker meedenkt. Hoe meer risicomijdende factoren u in uw hypotheekaanvraag kunt inbouwen, des te beter.