Afspraak met de hypotheekadviseur

De hypotheekaanvraag verloopt via een hypotheekadviseur. Dit kan een adviseur van de bank zijn, maar kan ook een onafhankelijke hypotheekadviseur zijn. In het tweede geval kunt u vaak voordeel genieten van het feit dat de onafhankelijke adviseur met verschillende geldverstrekkers zaken kan doen. Bij een hypotheekadviseur van de bank bent u beperkt tot de mogelijkheden die u heeft bij die enkele bank.

 

U dient een afspraak met de hypotheekadviseur te maken, welke een profiel gaat schetsen van uw financiƫle situatie. In dit gesprek, wat een hypotheekgesprek genoemd wordt, wordt niet alleen gekeken naar hoeveel geld u nu heeft en wat uw inkomsten zijn. Er wordt ook gekeken naar uw toekomstplannen en verzekeringen tegen risico's.

 

 

De hypotheekaanvraag

De hypotheekaanvraag verloopt via het aanvragen van een offerte bij de geldverstrekker. Deze offerte wordt de hypotheekofferte genoemd. In deze offerte staat de hypotheekvorm en bij welke voorwaarden de hypotheek wordt verstrekt. Deze offerte heeft een beperkte geldigheid. U dient de hypotheekofferte binnen de termijn te ondertekenen, anders wordt hij ongeldig verklaard.

 

Wanneer dit is gebeurt kan de hypotheekaanvraag worden gedaan. U dient de bewijsstukken te overleggen bij de geldverstrekker. Het kan een aantal weken duren voordat de geldverstrekker de goedkeuring van deze documenten heeft gedaan. Pas daarna kunt u met de hypotheekakte langs de notaris om de hypotheekaanvraag af te ronden.