Dagelijks wordt het aan alle kanten duidelijk: Nederland zit al enkele jaren diep in een economische crisis. Hoe de regering denkt hieruit te gaan komen is volstrekt onduidelijk. Het is ook lastig. En dat wil dus eigenlijk gewoon zeggen dat u op uzelf bent aangewezen en het slechte voorbeeld van de overheid vooral niet moet volgen. Wat kunt u zelf doen?

 

 

Consuminderen om de crisis tegen te gaan

Om te beginnen is hetzelfde uitgeven wanneer uw inkomen minder wordt vragen om problemen. Dat zien we momenteel bij de Nederlandse overheid. Jarenlang te hoge uitgaven, zorgt ervoor dat er nu ineens aan de noodrem getrokken moet worden. Individueel is het lastiger. Bij de burger wordt dit namelijk direct in de portemonnee gevoeld. Geen geld is gelijk aan geen eten. En nu is dat wellicht wat overdreven, daar gaat het wel naar toe als we niet oppassen.

 

Wanneer u nu al uw maatregelen neemt en uw budget aanpast aan de huidige situatie zal het straks allemaal minder vervelend worden, wanneer de echte crisis uitbreekt. Maar goed, laten we vooral niet doemdenken en vooruit kijken naar zaken die onzeker zijn. Zeker is wel, dat als u voorbereid bent op het ergste, het alleen maar mee kan vallen. Een appeltje voor dorst kan heel erg welkom zijn!

 

 

Het besparen op de grootste maandelijkse uitgave

Een van de onderdelen die betrekking heeft op consuminderen is het inzichtelijk maken en verbeteren van uw uitgavenpatroon. Minder uitgeven aan nutteloze zaken maar ook besparen op de uitgaven waarop te besparen is. Een van de maandelijks terugkerende en belangrijke uitgaven is de hypotheek. Bij wanbetaling ontstaat een probleem wat u de rest van uw leven kan blijven achtervolgen. Het is dus zaak op voorhand te bekijken welke maandlast voor u comfortabel is, waarbij u in tijden van economische voorspoed een groot deel van uw lening zo snel mogelijk kunt aflossen.

 

Ook op dit moment bestaat de mogelijkheid uw hypotheek eens goed onder de loep te nemen. Voldoen alle onderdelen nog wel aan de eisen en wensen van de huidige tijd. En belangrijker nog, is er niet ergens een prijsvechter of stunter waar ik hetzelfde (belangrijk woordje) krijg voor minder.

 

 

Hoe kan het goedkoper?

De maandlast van een hypotheek hebben betrekking op verschillende delen. Zo denkt men vaak dat de hypotheekrente de grote boosdoener is bij de maandlast van de hypotheek. In sommige gevallen is dat ook zo. In veel andere gevallen zijn er naast de hypotheekrente ook andere onderdelen van de hypotheek, zoals de risicoverzekering of de aflossing die een nog veel groter aandeel in de maandlast hebben.

 

Met name op het gebied van overlijdensrisicoverzekeringen valt de laatste jaren behoorlijk veel winst te behalen. Echter, er is één item waar u wel degelijk rekening mee dient te houden: u bent ouder geworden. En over het algemeen geldt dat hoe ouder iemand wordt hoe hoger de premie voor de risicoverzekering.

 

Een andere manier om de maandlast te verlagen, kan zijn door te bekijken of de aflossingsmethode voor de hypotheek nog wel voldoet aan de wensen en eisen van de huidige tijd. Ook hier kan vaak een flink voordeel behaald worden wanneer de juiste hypotheekvorm gekoppeld wordt aan de juiste aflossingsvariant.

 

Als laatste en derde mogelijkheid de maandlast te verlagen is toch de hypotheekrente bepalend. In sommige gevallen heeft u inmiddels na enkele jaren aflossing de lening verlaagd en is deze lening lager geworden dan de waarde van de woning. Het kan zijn dat u hiermee voor de geldverstrekker in een ander risicoprofiel, met een bijbehorend lager hypotheekrente tarief, terecht bent gekomen. Het is de moeite van het onderzoeken waard. Maar denk erom, als u overweegt over te stappen naar een andere geldverstrekker, bijvoorbeeld omdat deze een lagere hypotheekrente in de aanbieding heeft, betaalt u in veel gevallen veel bijkomende kosten. En dat is in veel gevallen erg zonde.