Het is de nachtmerrie van menig woningbezitter. Te lang een dubbele hypotheek hebben omdat de oude woning maar niet wordt verkocht. Soms ziet men als enige uitweg nog het terug verhuizen naar de oude woning en de nieuwe woning verkopen. Maar ook daarbij kan de woningbezitter met een flinke restschuld blijven zitten.

 

Vaak blijkt dat de vraagprijs van de oude woning niet reëel is. U kunt hier achter komen door het taxatierapport erop na te slaan. Mochten er in de laatste drie maanden helemaal geen geïnteresseerden zijn geweest, dan kunt u er vanuit gaan dat de vraagprijs te hoog is. Vraag aan de makelaar welke prijs u het beste kunt vragen om te zorgen dat er potentiële kopers op de woning af komen.

 

Komt een potentiële koper de woning bezichtigen, dan is het aangeraden te zorgen dat de woning een schone en nette indruk maakt. Het is raadzaam om de wanden lichte kleuren te geven. Wit geeft een neutrale indruk en zorgt er tevens voor dat de kamers van de woning ruimer lijken. Vindt u wit te saai, dan kunt u ook kiezen voor een andere kleurtint. Kies wel voor kleuren die bij de woning passen en die rust uitstralen.

 

Wanneer er een bod wordt gedaan op de woning dan heeft u een bedrag om mee te werken. Wanneer u de woning voor dat bedrag verkoopt is de kans groot dat er sprake is van verlies. De geldverstrekker zal dit kunnen accepteren of kunnen afwijzen. In uw contact met de geldverstrekker zult u duidelijk moeten maken dat de woning al maanden te koop staat en dat er slechts een enkel bod is gedaan.

 

Mogelijk laat uw geldverstrekker een contra expertise uitvoeren. Daarbij zal een taxateur de waarde van de woning bepalen. De geldverstrekker weet zo of een bod wel reëel is. De taxatie van de woning kan enkele weken tijd in beslag nemen. Communiceer gedurende deze periode goed met uw potentiële koper. Het kan namelijk zijn dat de koper zijn interesse verliest wanneer u te lang niets meer van u laat horen.

 

Of u de woning met verlies kunt verkopen zal afhangen van het oordeel van de geldverstrekker. Wanneer de geldverstrekker begrijpt dat er geen andere mogelijkheid is, dan zal deze akkoord kunnen gaan. U moet hierbij moeten bewijzen dat u het tekort zelf niet kunt financieren. Gedurende dit traject is communicatie met alle betrokken partijen belangrijk.