De startershypotheek
De startershypotheek is bedoeld voor starters op de huizenmarkt. De overheid wil woningbezit stimuleren en vergrijzing op de huizenmarkt tegengaan. De startershypotheek maakt het voor mensen die aan het begin van hun carrière staan en een huis willen kopen, mogelijk om een hypothecaire geldlening aan te vragen.
De maandelijkse woonlasten zijn in het begin van de doorlooptijd van de startershypotheek laag. Er wordt immers vanuit gegaan dat een starter eerst nog niet veel te besteden heeft. De maandelijkse woonlasten worden later echter hoger. Iemand maakt immers carrière en krijgt daardoor meer loon. Zo kan de persoon de hypotheeklasten blijven dragen. De startershypotheek is zeer geschikt voor mensen die hun diploma op zak hebben en goede vooruitzichten op de arbeidsmarkt hebben en ook in de toekomst blijven houden.
In zekere zin is de startershypotheek voor de hypotheekverstrekker een risico. Het is immers niet zeker dat iemand ook daadwerkelijk carrière gaat maken en meer hypotheeklasten gaat kunnen dragen. Daarom zal de startershypotheek altijd moeten worden gekoppeld aan diverse verzekeringen, waaronder de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de overlijdensrisicoverzekering.
Hoe kom ik aan een startershypotheek?
Om te kijken of je een startershypotheek kunt krijgen zul je contact moeten opnemen met een hypotheekadvieskantoor. Dit hypotheekadvieskantoor dient te zijn aangesloten bij de SEH (Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs). Met de hypotheekadviseur kun je dan bespreken wat de mogelijkheden zijn voor een startershypotheek.
Zorg ervoor dat je weet wat je nu en in de toekomst aan woonlasten kunt verwachten. Laat je ook informeren over de verzekeringen die bij hypotheken komen kijken. Zo zul je onverwachte gebeurtenissen zoals plotselinge arbeidsongeschiktheid het hoofd kunnen bieden.