Een hypotheekadviseur is bij wet verplicht om bij de hypotheekaanvraag een bepaald traject met u in te gaan. Dit traject bestaat uit één of meerdere gesprekken, het zogenaamde hypotheekgesprek. In dit hypotheekgesprek schetst de hypotheekadviseur een profiel van uw financiële mogelijkheden en toekomstplannen.

 

 

Duidelijkheid scheppen

Het hypotheekgesprek is bedoeld om duidelijkheid te scheppen in een aantal zaken. Wat is uw huidige financiële situatie en hoe staat het met de plannen voor de toekomst? Bent u éénverdiener of heeft u een partner die ook werkt en gaat u samen een huis kopen? Hoe zijn de arbeidscontracten geregeld?

 

Het juiste hypotheekadvies heeft ook te maken met de leefstijl van de consument. Zo zal de ene consument even vaak op vakantie willen blijven gaan of even vaak nieuwe kleding willen kopen. De ander zal zo snel mogelijk de hypotheek willen aflossen en daarom ook wat meer per maand willen betalen. Het hypotheekgesprek is het juiste moment om dergelijke voorkeuren uit te spreken.

 

In het geval van de tweeverdiener kan de hypotheekadviseur er zomaar vanuit gaan dat u beiden blijft werken. Maar jullie hebben wellicht een kinderwens of de wens om minder te werken. Dergelijke toekomstplannen moeten bij een hypotheekgesprek boven tafel komen. Zo kan het best passende advies bij een hypotheekaanvraag worden gegeven.

 

Niemand wilt erover nadenken maar wanneer u samen met uw partner een huis koopt dan zult u ook moeten nadenken over wat er gebeurt wanneer één van beiden arbeidsongeschikt wordt of zelfs komt te overlijden? Wordt de woning verkocht, wordt er een verzekering hiertegen afgesloten of blijft de ander dan de hypotheeklasten dragen?

 

Tevens is het heel goed dat u tijdens uw hypotheek met pensioen gaat. Ook daarover moet duidelijkheid zijn. Hoe groot is uw pensioen en welke hypotheeklasten kunt u daarmee dragen?

 

 

Hypotheekofferte aanvragen

Aan de hand van het profiel dat in het hypotheekgesprek wordt geschetst, kiest de hypotheekadviseur een aantal banken of geldverstrekkers die een hypotheek kunnen aanbieden die aan uw specifieke situatie voldoet. De voor- en nadelen van de diverse geldverstrekkers worden met u besproken. Daarna kunt u een geldverstrekker uitkiezen waar u een hypotheekofferte kunt aanvragen.

 

Het aanbod in de hypotheekofferte die een geldverstrekker u vervolgens stuurt is tijdelijk geldig. Het is daarom belangrijk dat u alle benodigde documenten en bewijsstukken al bij de hand heeft voordat u het hypotheekgesprek aangaat.

 

 

Hoe kan ik een hypotheekgesprek aanvragen?

Het aanvragen van een hypotheekgesprek kan bij een adviseur die erkend is door het SEH (Stichting Erkenning Hypotheekadviseurs). U kunt dus de registers van het SEH om te kijken of u het hypotheekgesprek voert met een adviseur die ook erkend is en de juiste papieren heeft.