Een hypotheek bestaat uit meerdere financiële producten en verzekeringsproducten. Zo bestaat een spaarhypotheek uit een lening en een kapitaalverzekering eigen woning (KEW) of spaarrekening. Een hypotheekadviseur tussen zulke financiële producten een koppeling maken en daaruit een goedkope hypotheek voor u samenstellen. Dit zal mogelijk zijn door de goedkoopste variant van de producten waaruit de hypotheekvorm bestaat te kiezen.

 

Echter zit hier wel een gevaar aan. Doordat u kiest voor bijvoorbeeld een goedkope verzekering, kunt u wellicht onderverzekerd raken. Dit is het geval wanneer u zo erg bezuinigt op de verzekering dat deze geen relevante dekking meer heeft. Daarom zult u dit goed moeten afwegen en altijd moeten kiezen voor die combinatie van prijs en dekking dat u in ieder geval genoeg tegen risico's verzekerd bent.

 

Vaak heeft u bij het aanvragen van een hypotheek ook te maken met een afsluitprovisie. Dit is de provisie die naar de tussenpersoon gaat. In dit geval is dit de hypotheekadviseur. De afsluitprovisie ligt doorgaans rond de 1% van de hypotheeksom. U kunt met de hypotheekadviseur over deze afsluitprovisie onderhandelen.

 

Houd daarbij ook de boeterente in het hoofd die u moet betalen wanneer u de hypotheek op den duur wilt oversluiten. Een hypotheek die nu goedkoop is, hoeft dit op een gegeven moment niet meer te zijn. Wat zijn dan de kosten van het oversluiten?