In eerste instantie zult u een gesprek moeten hebben met de hypotheekadviseur over uw situatie. Dit gesprek wordt het hypotheekgesprek genoemd. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar hoeveel geld u heeft en wat uw inkomsten zijn, maar wordt er ook gekeken naar uw toekomstplannen. Dit niet alleen op het gebied van werk en inkomen, maar er wordt ook gekeken naar of er bijvoorbeeld een baby op komst is. Dat betekent namelijk dat moeder lang niet kan werken en er voor lange tijd geen inkomsten zijn.

 

Ook wordt er gekeken naar hoe het partnerschap geregeld is. Gaat het om een huwelijk of is er een samenlevingscontract? Er wordt tevens gekeken naar verzekeringen in het geval van arbeidsongeschiktheid of zelfs overlijden. Veel geldverstrekkers zullen bepaalde verzekeringen als randvoorwaarden stellen bij de hypotheekaanvraag. Er zal in het hypotheekgesprek ook worden gesproken over de NHG, de Nationale Hypotheekgarantie.

 

Wanneer de hypotheekadviseur uw situatie goed in kaart heeft gebracht, dan kan hij de verschillende aanbiedingen van geldverstrekkers gaan vergelijken en aan u voorleggen.

 

 

De hypotheekaanvraag

Wanneer u uw interesse voor een bepaalde geldverstrekker en aanbieding heeft uitgesproken dan zal er daadwerkelijk een hypotheekofferte worden aangevraagd. Dit is een concrete aanbieding die de geldverstrekker aan u kan doen. Zorg dat u bij de hypotheekaanvraag alle benodigde bewijsstukken en documenten voorhanden heeft.