Waar zitten de verschillen?

De consumenten of particuliere hypotheek is een product dat grotendeels door fiscale faciliteiten is ontstaan. Sinds de overheid het eigen woning bezit stimuleert door de hypotheekrente en de inkomstenbelasting aan elkaar te koppelen en hiermee een fiscaal voordeel biedt, is de gehele particuliere hypotheekmarkt op dit gegeven gebaseerd. Aflossingsvrije hypotheken, beleggingshypotheken, spaarhypotheken en de levenhypotheek bestaan uitsluitend bij de gratie van de hypotheekrente aftrek. Zonder dit fiscaal voordeel zou de kans op een positief spaar-, of beleggingsrendement bijna onmogelijk zijn.

 

Door de fiscale faciliteiten rondom de particuliere hypotheek heeft de overheid een flinke vinger in de pap bij de wet- en regelgeving. Dat zorgt ervoor dat de burger een bepaalde mate van bescherming geniet door onder andere hypotheekgaranties en zelfs gemeentelijke aanvullingen.

 

 

De zakelijke hypotheek

Bij de zakelijke hypotheek is sprake van een commerciële transactie. Het kantoorpand, de bedrijfsruimte en in sommige gevallen zelfs de woning, wordt aangekocht om winst te maken. En dan wil de geldverstrekker vaak op een heel andere manier naar de verstrekking kijken. Rente wordt hoger, aflossing wordt anders. Er is geen fiscale hulp van de overheid en aflossing en daarmee risico komt volledig ten gunste van de afnemer van de hypotheek. En dat maakt een en ander verschillend.