Als Nederlander wonen in België is lange tijd weggelegd voor de 'fiscaal vluchteling'. Die status kreeg men ook al snel. Hele grensdorpen zoals Brasschaat en Schoten zijn uitgegroeid tot een enclave van Nederlanders die hun heil bij de zuiderburen hebben gezocht. En gevonden. Maar wat is het voordeel aan wonen in België? Waarom is en was het aantrekkelijk voor de Nederlander om zich over de grens te vestigen? En wat zijn de mogelijkheden om Belgische producten, zoals het woonkrediet of de hypotheek, naar Nederland te brengen? We bespreken het hier!

 

 

Als Nederlander wonen in België

Zoals reeds in de inleiding aangegeven zijn er door de jaren heen veel (vermogende) Nederlanders verhuisd naar België. België is voor haar inwoners reeds jarenlang vriendelijker dan Nederland. En dat is voor velen de reden geweest te vertrekken uit Nederland.

 

 

Verschillen tussen hypotheek en woonkrediet

Het hypotheekrecht in Nederland verschilt niet echt van dat in België. Wat wel verschilt is de manier waarop geldverstrekkers omgaan met de verstrekking van de financiering voor de aankoop van een eigen woning. Zo is het niet mogelijk het Belgisch woonkrediet aflossingsvrij af te sluiten en daarbij is het uitgesloten meer te lenen dan de waarde van de woning. Dit zijn grote verschillende met de manier waarop hypotheken in Nederland worden verstrekt. Door het lagere risico dat de geldverstrekker in België loopt bij de verstrekking van een geldlening voor de aankoop van een eigen woning is de rente die in rekening gebracht wordt een stuk lager dan in Nederland.

 

 

Het woonkrediet als hypotheek op Nederlands vastgoed

Hoewel het lastig is, kan bij bepaalde Belgische banken een hypotheek worden afgesloten op Nederlands vastgoed. De voorwaarden voor deze financiering zijn maatwerk. Het is daarom van belang dat de aanvraag voor het woonkrediet goed moet worden doorgesproken met de financieel adviseur.