De kleine lettertjes in de hypotheekofferte hebben vaak betrekking op bepaalde voorwaarden die 'stunthypotheken' bieden. Bij een stunthypotheek, die ook wel voordeelhypotheek of budgethypotheek wordt genoemd worden bepaalde standaard mogelijkheden weggegeven in ruil voor een rentekorting. Zo kan de lagere hypotheekrente die u wordt aangeboden ineens bij verhuizing of wijziging van de hypotheek duur komen te staan. Niet erg wanneer u hiervoor kiest. Uitermate vervelend wanneer u dit niet wilt en dus voor verrassingen komt te staan.

 

Sommige hypotheekoffertes worden slechts eenmalig uitgegeven. Voor andere hypotheekoffertes moet zelfs een vergoeding betaald worden. Zo kan het voorkomen dat het aanvragen van verschillende hypotheekoffertes voor u een kostbare zaak wordt.

 

Waar u vooral op moet letten bij het verkennen van de hypotheekofferte zijn de voorwaarden waaronder geldverstrekking plaats zal vinden: de voorbehouden. Wanneer u niet aan deze voorwaarden kunt voldoen is het vanzelfsprekend zinloos met deze geldverstrekker in zee te gaan. Deze voorwaarden kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op de waarde van het onderpand, de inkomensgegevens, of wanneer u zelfstandig ondernemer bent de aantallen jaren dat u actief moet zijn en dit aan kunnen tonen met jaarstukken. Ook het BKR kan vaak roet in het hypotheeketen gooien. Wees u ervan bewust wat hier over u bekend is. Om hier achter te komen kunt u zelf een BKR uitdraai aanvragen. Dat kunt u samen met uw huisbank doen. De kosten voor het aanvragen van een BKR profiel, wat u per post wordt toegestuurd, bedragen € 4,50.