Maar niet alleen omdat de overheid zich minder bekommerd om haar onderdanen, ook de tegenvallende beleggingsresultaten van pensioenfondsen zorgen ervoor dat de consument zelf een spreiding moet aanbrengen in zijn inkomsten. Het is een situatie waar steeds meer mensen zich bewust van worden.

 

Ook jongeren merken steeds meer dat een spreiding in inkomen een status aparte met zich meebrengt. Onafhankelijkheid is het nieuwe adagium. Steeds vaker starten jongeren een part time eigen bedrijfje naast hun dagelijkse werkkring. Dit zorgt voor een interessante groei in inkomen. Zelfs wanneer de inkomsten uit de onderneming alleen al gebruikt worden om bijvoorbeeld de hypothecaire geldlening af te lossen, ontstaat er een interessante situatie.

 

De werking van de opeethypotheek is op zich niet zo raar. Deze hypotheekvorm kan uitsluitend worden afgesloten wanneer de waarde van de woning groter is dan de lening die op het moment op de eigen woning berust. Er moet sprake zijn van overwaarde.

 

De overwaarde wordt bij een opeethypotheek gebruikt om een direct ingaande lijfrente verzekering aan te kopen én het meerdere op de bankrekening van de klant te storten. De direct ingaande lijfrente keert een maandelijks bedrag uit, wat de rentebetalingen aan de geldverstrekker afdekt. Zo kost de opeethypotheek u niets. Het nadeel van deze hypotheekvorm is dat er geen toekomstige waarde meer in de woning aanwezig is.