U zult de hypotheek niet altijd kunnen oversluiten. De laatste tijd is de waarde van veel woningen sterk gedaald. Wanneer de executiewaarde van de woning niet meer in verhouding staat tot de hypothecaire lening zal een nieuwe geldverstrekker u geen hypotheek kunnen geven voor hetzelfde hypotheekbedrag. Dit wordt het "onder water staan" van een woning genoemd.

 

Staat uw woning niet onder water, dan is het een goed idee om eens kijken of u de hypotheek elders tegen een lagere rente kunt onderbrengen. U hoeft daar niet mee te wachten tot de geldverstrekker een verlengingsvoorstel doet. Waar u wel mee te maken zult krijgen is boeterente wanneer u de hypotheek tijdens de rentevaste periode overzet naar een andere geldverstrekker. Dit is een boete voor de rente die de oude geldverstrekker misloopt. De hoogte van de boeterente kunt u bij de geldverstrekker opvragen.

 

Ook wanneer de lopende hypotheek niet meer bij uw wensen past, is het oversluiten van de hypotheek een optie die het overwegen waard is. Zorg er wel voor dat u voordeel haalt uit het oversluiten van de hypotheek. Naast de boeterente moet u ook rekening houden met taxatiekosten, afsluitkosten en notariskosten.