Het eerste hypotheekgesprek
Het doel van een hypotheekgesprek is om een profiel van uw mogelijkheden en voorkeuren te schetsen, waardoor de hypotheekadviseur een passend advies kan geven. De hypotheekadviseur is bij wet verplicht om dit te doen. Het is belangrijk dat u het hypotheekgesprek goed voorbereid. Denk van te voren goed na over uw huidige financiële situatie en over uw toekomstplannen. Neem ook andere zaken in overweging. Wilt u bijvoorbeeld al uw geld stoppen in uw hypotheek of wilt u tot op zekere hoogte ook nog kunnen leven? U wilt immers ook nog eens op vakantie kunnen of een avondje uit eten.
Misschien bent u samen met uw partner tweeverdiener. Een hypotheekadviseur zou er zomaar vanuit kunnen gaan dat jullie beiden jarenlang blijven werken. Maar misschien heeft u ook een kinderwens of de wens om minder te werken. Wanneer een hypotheekadviseur onvoldoende doorvraagt naar uw toekomstplannen kunnen er onduidelijkheden ontstaan. Het hypotheekgesprek is bedoeld om dergelijke onduidelijkheden weg te nemen en een goed beeld van uw toekomstplannen te schetsen.
Het is niet leuk om over na te denken maar bedenk u wat er gebeurt als u of uw partner arbeidsongeschikt wordt of komt te overlijden. Wordt het huis dan verkocht, wordt er een verzekering afgesloten of blijft één van de twee de maandelijkse lasten dragen? Een situatie zoals arbeidsongeschiktheid of een overlijden kunt u nooit van te voren zien aankomen, maar u kunt wel alvast nadenken over wat u gaat doen als het onverhoopt realiteit wordt.
Wat zijn uw carrièreplannen? Wilt u juist meer of juist minder gaan werken? Gaat u juist meer of minder werken? Een dergelijk vraagstuk is van grote invloed op uw maandelijkse inkomsten en zodoende ook voor de hypotheeklasten die u kunt dragen. Indien u een partner heeft ook de manier hoe het partnerschap geregeld is invloed op uw mogelijkheden bij het aanvragen van een hypotheek.
De looptijd van een hypotheek is doorgaans dertig jaar. Het kan dus heel goed zijn dat u tijdens de doorlooptijd met pensioen gaat. Heeft u zicht op hoe groot uw pensioen is? Hoeveel zult u maandelijks krijgen? En dus welke hypotheeklasten kunt u maandelijks dragen?
Het tweede hypotheekgesprek
Na het eerste hypotheekgesprek gaat de hypotheekadviseur aan de slag met het persoonlijke profiel. Alle persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden worden hierin opgenomen. Dit profiel dient als basis voor de hypotheekofferte. In het tweede hypotheekgesprek zal een geldverstrekker met de bijbehorende hypotheekvorm worden gekozen. Er wordt een hypotheekofferte gedaan bij de geldverstrekker, die in het derde hypotheekgesprek zal worden besproken.
Het derde hypotheekgesprek
In het derde hypotheekgesprek wordt de offerte die door de geldverstrekker is gedaan worden besproken. Vaak staan in deze hypotheekofferte ook de voorwaarden die de geldverstrekker aan de consument stelt. In sommige gevallen kan een geldverstrekker eisen dat ook andere bankzaken bij deze geldverstrekker worden geregeld. Dit is vaak het geval wanneer het een startershypotheek betreft. Het aanbod van de geldverstrekker is een beperkte tijd geldig. Daarna vervalt het aanbod. Doordat een aanbod tijdelijk is, is het handig om in deze fase van de hypotheekaanvraag alle benodigde documenten en bewijsstukken al voorhanden te hebben. Zo loopt u geen vertraging op in de hypotheekaanvraag.