Het zat er al een tijdje aan te komen maar er lijkt nu dan toch echt een einde te komen aan de aflossingsvrije hypotheek. De regering heeft zich gemengd in de discussie rondom hypotheekvormen en is tot de conclusie gekomen dat de aflossingsvrije hypotheek niet meer past in de huidige economische tijden. De beslissing had niet op een slechter moment kunnen komen. Met een Nederlandse woningmarkt die in mineur is en het aantal problematische schulden bij huishoudens dat met de dag groter wordt is het niet fraai ook nog eens deze relatief goedkope hypotheekvorm aan banden te leggen. De regering vergeet voor het gemak dat ook de hypotheekrente aftrek fel ter discussie staat en daarmee eigenlijk een tijdbom onder het eigenwoningbezit wordt gelegd. Jammer. Maar helaas.
De aflossingsvrije hypotheek
Deze hypotheekvorm heeft als kenmerk dat er niet op de lening wordt afgelost en dat de lening eigenlijk voor altijd blijft bestaan. Dit was ten tijde van een stijgende woningmarkt, stijgende inflatie en aantrekkelijke beleggingsrendementen geen enkel probleem. Door de jaren heen zou immers een groot deel van deze aflossingsvrije hypotheek verdampen door de waardeverhoging van het onderpand zelf en de inflatie. Als het beleggingsrendement op de gekoppelde beleggingsverzekering ook nog zou meehelpen, was dit helemaal plezierig omdat dan een groter deel van de hypotheek kon worden afgelost. Het kleine deel dat nog over zou blijven zou in geen verhouding staan tot de maandlast en eigenlijk niet zo veel meer uitmaken.
De praktijk
Helaas wijst de praktijk vandaag de dag uit dat de waarde van vastgoed ook kan dalen. Dat beleggingsrendementen kunnen tegenvallen, en zelfs negatief zijn en dat er in plaats van inflatie ook deflatie bestaat.
Het zorgt ervoor dat de Nederlander terug moet naar zekerheid. Zekerheid rondom de grootste aankoop in het mensenleven. Het nadenken over het aflossen van de hypotheek hoort hier ook bij. Dat alleen de overheid zich hiermee moet gaan bemoeien is een beetje betuttelend.