Het eerder aflossen van de hypotheek kan enkele consequenties hebben voor het totale kostenplaatje. Het is in de meeste gevallen namelijk toegestaan om tot tien procent boetevrij extra af te lossen. Als u meer dan tien procent extra aflost dan krijgt u te maken met boeterente.

 

Toch is het eerder aflossen van de hypotheek geen gek plan. De hypotheek zal voor woningbezitters kunnen zorgen voor een gevoel van afhankelijk zijn van de bank en van variërende rentes. Ook de wijzigingen op het gebied van de hypotheekrenteaftrek zorgt ervoor dat woningbezitters het liefst zo snel mogelijk de hypotheek hebben afgelost.

 

Dit beeld is goed terug te zien in cijfers van de ING bank. Daar is te zien dat in het laatste kwartaal van 2012 meer woningbezitters extra hebben afgelost in vergelijking met het laatste kwartaal in voorgaande jaren. Ook is er een verandering te zien in de voor de consument interessante hypotheekvormen: de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek winnen steeds meer aan terrein. Bij deze hypotheekvormen vindt maandelijks een deel aflossing plaats. Daaruit kan maar één conclusie worden getrokken: consumenten willen de hypotheek snel aflossen.

 

Wanneer u de hypotheek eerder heeft afgelost, zal de geldverstrekker het pandrecht op de woning moeten laten doorhalen bij de notaris. Zorg er daarom voor dat de juiste procedure wordt bewandeld wanneer u de hypotheek eerder aflost. Zodat de zaken ook goed bij de notaris worden afgehandeld.