Kenmerkend voor de lineaire hypotheek is dat, als hij zou worden uitgetekend in een grafiek, de aflossing in een rechte lijn naar beneden verloopt. Er wordt iedere maand hetzelfde bedrag afgelost en zo wordt het resterende bedrag volgens een rechte lijn steeds kleiner.

 

Bij de lineaire hypotheek wordt het rentedeel steeds minder. Dit betekent ook dat er gedurende de looptijd steeds minder gebruik gemaakt kan worden van de hypotheekrenteaftrek. Maar uiteindelijk dalen de maandelijkse lasten door het steeds kleiner worden van het rentedeel.

 

De lineaire hypotheek is dan ook geschikt voor mensen die in het begin veel willen betalen, en later minder. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een consument die verwacht in de komende jaren minder te gaan werken. Hij zal tegen die tijd minder lasten kunnen dragen. Maar ook voor mensen die hun bestedingsruimte willen zien groeien is de lineaire hypotheek een goede keuze.

 

 

Extra hypotheek aflossen

Wilt u extra hypotheek aflossen, raadpleeg dan het contract voor de mogelijkheden. In veel gevallen kunt u jaarlijks tot tien procent boetevrij extra aflossen. Wilt u meer aflossen dan krijgt u te maken met boeterente. U kunt de geldverstrekker vragen naar de hoogte van deze boeterente als u aangeeft hoeveel u extra wilt aflossen.