De hypotheekrenteaftrek is een fiscaal voordeel volgens wet IB 2001 dat door menig woningbezitter met open armen wordt ontvangen. Helaas praat de overheid steeds meer over de uitkleding en uiteindelijk zelfs afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Gelukkig is het nog altijd aan te vragen.

 

Er zitten aan de toekenning van de hypotheekrenteaftrek een aantal voorwaarden. Zo moet u een inkomen verdienen en hierover inkomstenbelasting en loonheffing hebben betaald. Tevens moet u de woning als uw hoofdverblijf gebruiken. U kunt geen hypotheekrenteaftrek aanvragen op een tweede woning. Vanaf 2013 geldt tevens dat er geen hypotheekrenteaftrek voor de aflossingsvrije hypotheek kan worden aangevraagd.

 

Natuurlijk kunt u de hypotheekrenteaftrek zelf aanvragen op de website van de belastingdienst. Maar het is aangeraden om de aanvraag samen met een hypotheekadviseur te doen. Hij heeft het formulier voor de aanvraag immers al vaker ingevuld. Tevens is het handig, voor wanneer er telefonisch contact met de belastingdienst nodig is, dit door de hypotheekadviseur te laten doen. Het is voor hem immers dagelijkse kost en zo worden misverstanden vermeden.