Wanneer u hypotheek aanvraagt is het belangrijk dat u weet wat de kosten zijn. Hypotheekadviseurs konden hypotheekadvies lange tijd gratis aanbieden. Werd er als gevolg van het hypotheekadvies een hypotheek afgesloten, dan ontving de hypotheekadviseur een percentage tussen de 0,5% en 1,5% van de hypotheeksom.

 

Het systeem van de afsluitprovisie is inmiddels afgeschaft. Dit betekent dat hypotheekadviseurs op een andere manier hun geld moeten verdienen. Daarom werken veel hypotheekadviseurs tegenwoordig op basis van uurtarief. Soms vraagt een hypotheekadviseur een vaste vergoeding voor het afsluiten van een hypotheek. De vergoeding is in dat geval niet meer afhankelijk van de hoogte van de hypotheek.

 

Er zullen ook hypotheekadviseurs zijn waarbij u het eerste gesprek gratis kunt hebben. Daaropvolgende gesprekken worden dan alleen in rekening gebracht.

 

Hoe het bij uw hypotheekadviseur ook geregeld is, gratis hypotheekadvies is onvindbaar of is verbonden aan voorwaarden. Zorg daarom dat u duidelijk een beeld heeft van de kosten van het hypotheekadvies, zodat u niet achteraf voor verrassingen komt te staan.