Niemand wil een hypotheek met een te hoge rente. Hypotheekverstrekkers weten dit en maken daarom reclame voor hypotheken met de goedkoopste rente. Deze advertenties zijn te vinden in kranten en op het internet. U kunt natuurlijk zonder tussenkomst van een hypotheekadviseur een hypotheekofferte aanvragen, maar hypotheekadvies inwinnen is zeker raadzaam. Al is het maar omdat na een aantal jaren best kan blijken dat de hypotheek niet zo goed meer bij u past. En dan zit u vast aan een rentevastperiode.

 

Zorg in ieder geval dat u weet welke hypotheekvorm het best bij uw situatie past. Dit is erg afhankelijk van uw financiƫle verwachtingen en voorkeuren. Zo is een hypotheek met stijgende maandlasten mogelijk, maar een hypotheek met dalende maandlasten ook.

 

Overigens zegt de hoogte van de bruto hypotheekrente niet altijd even veel. Met behulp van de hypotheekrenteaftrek kunt u maandelijks een deel van de betaalde hypotheekrente terugkrijgen. De hypotheekrente voor de fiscale aftrek wordt de bruto hypotheekrente genoemd. De hypotheekrente na hypotheekrenteaftrek wordt de netto hypotheekrente genoemd. Uiteindelijk is het de netto hypotheekrente die ertoe doet wanneer u op zoek bent naar een hypotheek met de goedkoopste rente.

 

Aan de hypotheekrenteaftrek zijn voorwaarden verbonden. Niet voor iedere hypotheekvorm is hypotheekrenteaftrek mogelijk. Bespreek de mogelijkheden met een hypotheekadviseur.