Wat de goedkoopste hypotheekvorm is, is op het moment van schrijven moeilijk te zeggen. Lange tijd werd de aflossingsvrije hypotheek gezien als de goedkoopste hypotheekvorm. Deze kan echter niet meer worden afgesloten. Bij de aflossingsvrije hypotheek werd er maandelijks alleen hypotheekrente betaald (en geen aflossing). Maar in de praktijk bent u met een aflossingsvrije hypotheek relatief duur uit. U betaalt gedurende de hele looptijd de volle mep aan hypotheekrente en aan het eind van de looptijd is er nog niets afgelost.

 

Er zijn verschillende invalshoeken die u kunt hanteren bij het kiezen van een hypotheek. Wilt u dat de schuld snel wordt afgelost en de hypotheeklasten dalen, dan kan een lineaire hypotheek voor u interessant zijn. Over de grote linie genomen is de lineaire hypotheek het goedkoopst. Maar de lineaire hypotheek wordt aan de andere kant weer gekenmerkt door hoge hypotheeklasten aan het begin van de looptijd, en het is de vraag of u die nu al kunt betalen.

 

De goedkoopste hypotheek betekent niet automatisch dat u ook de laagste maandlasten heeft. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen kunnen de maandlasten wisselen. Bent u op zoek naar een hypotheek met de allerlaagste maandlasten, vraag dan advies aan een erkend hypotheekadviseur.