De onafhankelijke hypotheekadviseur brengt in een hypotheekadviesgesprek uw financiele situatie en uw toekomstplannen in kaart. Hij zal daarbij ook vragen naar uw voorkeuren ten opzichte van sparen, beleggen of maandelijks aflossen. De laatste jaren is er nogal wat verandert op het gebied van hypotheekrenteaftrek, waardoor bepaalde hypotheekvormen aantrekkelijker geworden zijn dan andere. Met dit in het achterhoofd zal de hypotheekadviseur u voorzien van hypotheekadvies.

 

De onafhankelijke hypotheekadviseur kan bij verschillende hypotheekverstrekkers een hypotheekofferte aanvragen. U kunt deze hypotheekofferte overigens ook zonder tussenkomst van een hypotheekadviseur aanvragen. Dan moet u wel weten welke hypotheekvorm het beste bij u past en wat de goedkoopste hypotheekverstrekker voor die hypotheekvorm is.

 

De goedkoopste hypotheek wanneer er wordt gekeken naar de totale kosten, is de lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvorm lost u iedere maand een deel van de hypotheek af. Hierdoor daalt de rente al snel. De lineaire hypotheek heeft hoge maandlasten aan het begin van de looptijd, welke gedurende de tijd verstrijkt afnemen. Doordat de maandlasten in het begin hoog zijn, zal de lineaire hypotheek niet voor iedereen de beste hypotheek zijn.