Voor de goedkoopste maandlasten werd lange tijd de aflossingsvrije hypotheek geadviseerd. Bij deze hypotheekvorm wordt maandelijks alleen hypotheekrente betaald. Aflossing vindt tijdens de looptijd niet plaats. Aan het eind van de looptijd moet de hypotheek in één keer worden afgelost. Dit kan door de woning te verkopen, door een nieuwe lening af te sluiten of door het aflossen met gespaard geld. Gedurende de gehele looptijd kon maximaal gebruik worden gemaakt van de hypotheekrenteaftrek. Deze hypotheekrenteaftrek is voor de aflossingsvrije hypotheek afgeschaft. Daardoor is de aflossingsvrije hypotheek minder aantrekkelijk geworden.

 

Veel experts zijn van mening dat de lineaire hypotheek de hypotheek met de goedkoopste totaalkosten is. Bij de lineaire hypotheek bestaan de maandelijkse hypotheeklasten uit twee onderdelen: aflossing en hypotheekrente. Doordat de schuld snel wordt weggewerkt, daalt het rentedeel iedere maand. De lineaire hypotheek is dan ook een hypotheekvorm waarbij de maandlasten dalen. Wel is het zo dat aan het begin van de looptijd hoog zijn.

 

Laat u adviseren door een hypotheekadviseur over welke hypotheek het best bij u past. Dit hoeft niet altijd de goedkoopste hypotheek te zijn. Niet iedereen kan bijvoorbeeld aan het begin van de looptijd de hoge hypotheeklasten dragen zoals die er zijn bij de lineaire hypotheek.