De Euriborhypotheek staat bekend als die hypotheek met die hele lage rente. Die hypotheek waar waaghalzen al tientallen jaren door voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Maar wat is de Euriborhypotheek nu eigenlijk en bestaan er zoals men zegt echt gevaren bij de Euriborhypotheek?

 

De Euriborhypotheek wordt ook wel variabele rente hypotheek genoemd. Het is een hypotheekvorm die bij de berekening van de rente gebruik maakt van het tarief dat wordt vastgesteld door de Europese Centrale Bank in samenwerking met de grootste en meest invloedrijke 'primaire' banken. De reden dat gekozen wordt voor deze samenwerking heeft alles te maken met het handelsvolume wat de grootste banken dagelijks kunnen meten.

 

Het Euribortarief wordt dagelijks bepaalt en kenbaar gemaakt. Dit gebeurt oa via de landelijke media. Zo is iedereen op de hoogte van de Euribor tarieven die deze dag gelden.

 

Sinds begin jaren '90 worden hypotheken aangeboden die gebaseerd zijn op het lucratieve Euribortarief. Het kenmerk van deze hypotheken is dat de rente maandelijks kan wijzigen. Zo kan de rente stijgen maar natuurlijk ook dalen. Voor consumenten die zekerheid willen, een beperkt budget en eigenlijk moeten weten waar zij aan toe zijn, is de Euribor hypotheek geen goede keuze. Deze hypotheekvariant kan zorgen voor grote schommelingen in de maandelijkse rentebetalingen aan de hypotheekbank.

 

De grootste gevaren bij de Euriborhypotheek zijn:

 

  • Schommelende rente
  • Onmogelijkheid om over te sluiten naar een andere hypotheekbank
  • Mogelijke fiscale claims aan het einde van het belastingjaar in verband met schommelingen in de hypotheekrente