Geld lenen voor een huis kan met een hypothecaire geldlening afgesloten bij een in Nederland erkende geldverstrekker. Door het afsluiten van een hypothecaire geldlening wordt de geldverstrekker eerste begunstigde van de woning in geval de hypotheekrente en andere kosten niet worden voldaan. Omdat de geldverstrekker hierdoor minder risico loopt kan hij een aantrekkelijke en relatief goedkope hypotheekrente aanbieden. De Nederlandse overheid stimuleert het eigen woning bezit en maakt door middel van een extra belasting voordeel de netto te betalen maandlast nog aantrekkelijker. Geld lenen voor een huis kan door contact op te nemen met een bank, hypotheekadvieskantoor of tussenpersoon. De hypotheekadviseur die werkzaam is bij deze financiële instanties kan uitleg geven over de financiële en fiscale consequenties nu en in de toekomst bij het afsluiten van een hypotheek.

 

 

Goedkoop geld lenen

Goedkoop geld lenen is zoals gezegd mogelijk door een hypotheek af te sluiten. Wanneer u al in het bezit van een eigen woning bent en de waarde van deze woning meer is dan de uitstaande hypotheekschuld, bestaat de mogelijkheid een deel van deze ‘overwaarde’ op te nemen. Dit kan met een nieuwe hypotheek of een tweede hypotheek. Bij een nieuwe hypotheek worden de oude hypotheekschuld en de extra opname bij elkaar opgeteld en bij een en dezelfde geldverstrekker ondergebracht. Een tweede hypotheek kan bij elke willekeurige geldverstrekker worden ondergebracht. De naam tweede hypotheek is gebaseerd op de rangorde die geldverstrekkers hebben in geval de hypotheek niet meer kan worden terugbetaald. De eerste hypotheekhouder heeft het recht van parate executie. De tweede hypotheekhouder heeft dit recht pas nadat de eerste hypotheekhouder hiermee akkoord gaat. Dit andere risico zorgt er voor dat de rente over een tweede hypotheek vaak een stukje hoger is dan de rente over een eerste hypotheek. Zowel de verhoging van een eerste of een tweede hypotheek kan voor een consumptieve besteding gedaan worden. Wanneer sprake is van een consumptieve geldlening met de eigen woning als onderpand geldt een aantrekkelijke rente maar is over dit deel van de hypotheek geen hypotheekrenteaftrek mogelijk.

 

 

Lening op maat

Een hypotheek is een lening op maat. De in Nederland gebruikelijke hypotheekvormen zijn gebaseerd op standaardsituaties en bieden standaard oplossingen. In de tijd dat deze hypotheekvormen werden bedacht waren standaard hypotheken mogelijk omdat er weinig verschil in de individuele situatie van klanten naar voren kwam. Tegenwoordig werken mensen parttime, freelance of als zelfstandig ondernemer en zijn er mogelijkheden om verschillende toeslagen op het salaris te verdienen. Het verschil in belastingschijven tussen verschillende beroepsgroepen is aanzienlijk. Dit zorgt ervoor dat de huidige hypotheekvormen niet meer direct voor iedere consument mogelijk zijn. De lening op maat is af te sluiten bij de hypotheekadviseur.