Freelance hypotheken hebben ten tijde van de hoogtijdagen van Lehman Brothers - en haar Nederlandse partner Elq hypotheken - een korte opleving gehad. Lehman en Elq stonden erom bekend dat zij vrijwel alles wat maar enigszins kredietwaardig was te financieren. Geen wonder dat deze partij aan haar eigen succes ten onder is gegaan, maar dat terzijde.

 

De freelance hypotheek is altijd een buitenbeentje geweest. Dit komt voornamelijk doordat de freelancer weinig opdrachtgevers heeft en soms zelfs lange tijd in zijn geheel geen opdrachten heeft. Dit is voor een geldverstrekker direct een gegeven waarbij alle alarmbellen gaan rinkelen. Men wil dit niet. Het risico is gewoonweg te groot.

 

Een manier waarop een freelancer toch in aanmerking kan komen voor een reguliere ondernemershypotheek is wanneer er naast het standaard freelance inkomen een extra continuïteitsinkomen wordt opgebouwd. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van passieve inkomsten uit bijvoorbeeld abonnementen of wanneer de freelancer schrijver, kunstenaar of artiest is, door royalties te ontvangen.

 

Wanneer u dus freelancer bent, is het verstandig eens verder na te denken hoe u een extra passief inkomen - gewoon binnen uw branche, u hoeft niet ineens gekke sprongen naar andere markten te maken - kunt gaan opbouwen. Het zorgt voor de nodige rust in tijden van opdrachtschaarste en biedt zaken als de freelance hypotheek weer voldoende ruimte.