Er zijn inmiddels in Nederland enkele honderdduizenden zelfstandig ondernemers die zonder personeel en dus volledig voor eigen rekening en risico werkzaam zijn. Deze groep is zo groot dat er zelfs een eigen naam aan deze groep is gegeven: de ZZP'er.

 

De ZZP'er kenmerkt zich door het drijven van een onderneming in zijn eentje. In sommige gevallen kan een meewerkend (levens)partner een bijdrage leveren aan de onderneming. Maar, het bestaan van een ZZP'er heeft enkele nadelen. Een van deze nadelen is dat de verantwoording en uitvoering van alle zaken rondom het ondernemerschap bij één en dezelfde ondernemer ligt. Dit is dan ook direct de reden dat in het kader van financiering veel geldverstrekkers huiverig zijn met de ondernemer in zee te gaan. Hij is immers alleen. Wat zal er gebeuren wanneer hij (of zij) zijn werk niet meer kan uitvoeren. En dat is het struikelblok wat ontstaat wanneer de financiering van de woning voor ZZP'ers ter sprake komt.

 

De geldverstrekker is zich meer bewust van de risico’s van de ondernemer dan deze vaak zelf is. Een gebrek aan een structuur, of een duidelijk omschreven businessplan is bij veel ZZP'ers de reden waarom geldverstrekkers niet eens met de ondernemer willen praten. Het toont volgens de geldverstrekker aan dat de ondernemer eigenlijk zonder visie werkt. En dat is volgens de geldverstrekker een reden om de onderneming met een korreltje zout te nemen. Het is bizar, maar zo werkt het bij de meeste geldverstrekkers wel.

 

Om hier op een nette manier mee om te gaan, is het mogelijk een duidelijk businessplan te maken. Dit businessplan na te leven en daarmee direct de onderneming op een hoger plan te plaatsen. Een goede bedrijfskundig adviseur kan hierbij van dienst zijn. Het is een absolute aanrader deze hulp in te roepen. Het gaat hierbij immers om veel meer dan alleen maar de financiering van de eigen woning.