Het is een vreselijke situatie die je niemand toewenst: het overschrijden van de fatale termijn binnen het financieringsvoorbehoud. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Er bestaat nog veel onduidelijkheid over.

 

Om te beginnen, wanneer koper en verkoper een voorlopig koopcontract opmaken dan is dit voorlopig, maar zeker niet vrijblijvend. Het contract moet worden nagekomen en er is eigenlijk maar één mogelijkheid om hieronder uit te komen. In deze koopovereenkomst wordt een 'financieringsvoorbehoud' opgenomen wat betekent dat wanneer de koper kan aantonen voor een bepaalde datum (belangrijk onderdeel) de financiering niet rond te krijgen, de koop ontbonden mag worden wanneer er minimaal twee afwijzingen kunnen worden getoond. Dit moment wordt ook wel de fatale termijn genoemd.

 

Wanneer de termijn is verstreken en de hypotheek toch nog wordt afgewezen, dan ontstaat een situatie waar de koper eigenlijk aan de goden is overgeleverd. Contractueel gezien mag de verkoper een boete van 10% van de koopsom bij de koper in rekening brengen. Veel. Hoog. Bizar. Raar contract. Maar het staat er in. Als de regering dáár nu eens iets aan zou doen... Maar goed, daar gaat het niet over.

 

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de fatale termijn wordt overschreden. De hypotheekadviseur heeft niet opgelet en is het 'vergeten', of de geldverstrekker die aangeeft de financiering te willen doen maar na het verstrijken van de fatale termijn toch ergens een hobbeltje vindt dat hij niet wil nemen. Het zijn beide momenten waarop u met de gebakken peren blijft zitten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 

 

Wat kunt u zelf doen?

Zowel de hypotheekadviseur als de geldverstrekker hebben een verzekering die schade dekt. Dit noemt men een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is verplicht voor alle tussenpersonen en andere partijen die actief zijn op de hypotheekmarkt. U kunt de hypotheekadviseur aansprakelijk stellen voor de schade die u heeft geleden. Als een professionele marktpartij zou hij u op tijd moeten waarschuwen. Dit heeft hij nagelaten. Genoeg reden om te kijken wat een onafhankelijke derde (met geld want er is sprake van een verzekeringsconstructie) ervan vindt.