Wanneer u extra geld nodig heeft voor een verbouwing of achterstallig onderhoud, dan is een extra hypotheek een optie. Dit wordt ook wel tweede hypotheek genoemd. Het is een tweede lening de dezelfde woning als onderpand. Wanneer dit uw hoofdverblijf is, dan kunt u ook voor de extra hypotheek hypotheekrenteaftrek terug krijgen wanneer de hypotheekvorm dit toelaat.

 

De extra hypotheek heeft een groot voordeel tegenover de persoonlijke lening. Ten eerste is de rente bij een extra hypotheek een stuk lager en in veel gevallen is de rente fiscaal aftrekbaar. Zo kan het zijn dat een extra hypotheek voor een verbouwing een stuk voordeliger is dan de verbouwing met uw spaargeld betalen.

 

Overigens heeft u met het aanvragen van een extra hypotheek wel te maken met kosten. U krijgt te maken met afsluitkosten, taxatiekosten en notariskosten.

 

Een alternatief voor de extra hypotheek is een hogere inschrijving bij uw eerste hypotheek. Dit had echter wel bij de aanvraag van de eerste hypotheek bij de notaris moeten gebeuren. De hypotheek wordt dan voor een hoger bedrag ingeschreven in het hypotheekregister. U heeft dan de notaris niet nodig om de lening te verhogen. Wanneer er geen sprake is van een hogere inschrijving in het hypotheekregister voor uw eerste hypotheek, dan zit er niets anders op dan een extra hypotheek aanvragen.