De afgelopen jaren hebben een behoorlijke veldslag achtergelaten in de financiële wereld. Van verscherpte regelgeving tot aan veel voorkomende financiële en beleggingsfraude. Het heeft een bijdrage geleverd aan het steeds verder groeiende wantrouwen in geldverstrekkers.

 

Het leven vrij van leningen en hypotheken wordt dan ook steeds meer de norm. Het begint erop te lijken dat de oude hypotheekvormen zoals de annuiteiten hypotheek en de lineaire hypotheek steeds meer terrein winnen en de ooit zo populaire beleggingshypotheek volledig van het toneel verdwijnt. Het gedrag van de consument lijkt steeds verder risico mijdend te worden.

 

Recent onderzoek van ING bank toont aan dat een groot deel van de woningbezitters gebruik maken van de mogelijkheid tussentijds en daarmee extra hypotheek af te lossen. Dit mag boetevrij tot 10% van de hoofdsom van de hypothecaire geldlening per jaar. Wanneer men meer dan deze 10% voor het verstrijken van de rentevastperiode wil aflossen wordt een boete in rekening gebracht over het meerdere van deze eerder genoemde 10%. Laat u dus goed voorlichten voordat u een beslissing maakt de hypotheek vervroegd af te lossen.

 

Een extra overweging die u kunt maken is niet alleen de hypotheek af te lossen maar ook vermogen op te bouwen. In economische crisis spreekt men vaak van het adagium 'cash is king', en wanneer uw vermogen in 'stenen' is ondergebracht is dit verre van liquide. U doet er goed aan voor uzelf de juiste berekening te maken om te zien wat in uw situatie het meest aantrekkelijk scenario is. Laat u hier vooral in bijstaan door een specialist.