Euriborrente is een dagelijkse wijzigend rentetarief dat door banken onderling wordt afgesproken. Door het dagelijks wijzigend effect is het tarief variabel. Hieruit vloeit de naamgeving voort die veel verschillende hypotheekbanken aan het gebruik van Euriborrente als maatstaf voor het uitlenen van geld geven: de variabele rente hypotheek.
Wanneer de Euriborrente als maatstaf wordt gebruikt voor de Euriborhypotheek, wordt bovenop de (gepubliceerde) Euriborrente een risico opslag en een winstopslag geplaatst. Met name de risico opslag verhoogt het maandelijks rentebedrag dat de klant moet gaan betalen.
De Euriborhypotheek is de goedkoopste hypotheekvorm met de allerlaagste hypotheekrente maar heeft twee levensgrote nadelen. Het eerste grote nadeel is dat maandelijkse een contractherziening plaatsvindt. Wanneer de Europese Centrale Bank (ECB) de rentevoet ineens verhoogt, zal de hypotheekrente meestijgen. De hypotheekbank kan hier niets aan of tegen doen. Dit is een voldongen feit. Het tweede grote nadeel is dat bij een stijgende rente het oversluiten van een hypotheek lastiger kan worden omdat bij een hogere rente het inkomen van de klant niet altijd meer voldoende is.
In het verleden hebben vele Nederlanders zich blindgestaard op het lage Euribortarief. Een groot aantal van deze mensen zit momenteel met de gebakken peren omdat zowel opslagen zijn verhoogd én de rente is gestegen. De conclusie van dit verhaal is dus dat u goed moet bedenken waaraan u begint.