Euribor is het variabele rentetarief dat door Europese banken onderling wordt afgesproken. Het tarief wordt voor een zeer korte periode afgesproken en wordt dagelijks vastgesteld en gepubliceerd.

 

De Euribortarieven bestaan uit een verzameling van 15 verschillende rentetarieven. Deze tarieven hebben een maximale looptijd van 12 maanden. De minimale looptijd van de Euriborrente is 1 maand en dan wordt deze het Eonia tarief genoemd.

 

Rentetarieven op basis van Euribor worden bepaalt door te kijken naar inflatie, economische omstandigheden én de inbreng van primaire banken met de grootste handelsvolumes van Europa. Met name door gebruik te maken van de kennis en kunde van de primaire banken kan het sentiment worden bepaalt.

 

Euribor rente is zoals gezegd een rente die primaire banken met de hoogste status van kredietwaardigheid hanteren om elkaar geld te lenen. Dit tarief is dus niet een tarief dat kan worden gebruikt om consumptief of zakelijk geld uit te lenen aan consumenten.

 

De Euriborrente geniet in Nederland grote bekendheid omdat zij wordt gebruikt bij de verstrekking van de variabele rente hypotheek. Het rentetarief van deze variabele rente hypotheek is gekoppeld aan deze Euriborrente. Door de jaren heen heeft de keuze voor een variabele rente vrijwel altijd goed uitgepakt. Zeker in tijden van economische crisis is het een aantrekkelijke rentevariant. Hij is immers extreem laag.