Er is altijd sprake van een renteopslag die te maken heeft met de kosten die een geldverstrekker moet maken en de risico's die de geldverstrekker loopt. Het is dan ook niet mogelijk een hypotheek af te sluiten tegen dezelfde rente die banken onderling gebruiken.
Toch is de Euribor hypotheekrente momenteel erg laag. Zo laag dat verder dalen eigenlijk niet mogelijk is. Enerzijds aantrekkelijk voor mensen die geld willen lenen, anderzijds betekent dit dat men in de toekomst hogere maandlasten mag verwachten. En daarom zult u een verstandige afweging moeten maken wanneer u kiest voor een hypotheek met variabele rente. In verhouding tot hypotheken met vaste rente weten mensen met de Euribor hypotheek niet welke maandlast ze te wachten staat.
In het verleden is er een flinke verhoging van de Euribor hypotheekrente doorgevoerd. Banken konden de rente immers niet zo laag houden. Dit heeft geleid tot klachten bij verschillende geldverstrekkers. Toch staat in de hypotheekakte dat de geldverstrekker de rente kan aanpassen na iedere periode. Het hypotheekcontract bij de Euribor hypotheek is immers steeds voor een paar weken of een paar maanden. Na deze looptijd kan de Euribor hypotheekrente worden verhoogd of kan het hypotheekcontract zelfs door beide partijen worden opgezegd. Dit geeft enigszins onzekerheid. U kunt immers niet altijd gemakkelijk een nieuwe hypotheek afsluiten. Uiteindelijk kunt u zelfs uw woning kwijtraken wanneer de geldverstrekker het hypotheekcontract opzegt.