De recente problemen op de woningmarkt hebben een bijdrage geleverd aan het besef van de woningbezitter. Het besef dat de waarde van het onderliggend vastgoed niet alleen kan stijgen maar ook kan dalen. En dat is een wijze les geweest die helaas veel woningbezitters tot op de dag van vandaag pijn doet. Steeds meer woningen komen 'onder water' te staan. In dit geval is de waarde van de woning lager dan de hypotheek die op de woning rust.

 

 

Een gouden kooi

Wanneer woningbezitters vastzitten in hun lening omdat geen andere geldverstrekker de lening wenst over te nemen kan men spreken van een gouden kooi. Het is een situatie waar veel woning bezitters zich momenteel in bevinden. De bank wil niet meer (her)financieren omdat de aanvraag niet past binnen de regels die horen bij financiering of overname.

 

 

Aflossen van de hypotheek om onder de gouden kooi uit te komen

Om de problemen met de gouden kooi te verminderen of zelfs te voorkomen kan de eigen woning bezitter er voor kiezen de hypotheek tijdens de looptijd al af te lossen. Op dit moment is men minder vatbaar voor stijgingen en dalingen op de woningmarkt.

 

 

Maatwerkhypotheken en versneld aflossen

Gesprekken met de hypotheekadviseur zijn steeds meer gericht op absoluut maatwerk. De individuele persoonlijke situatie van de Nederlandse woningbezitter verschilt tegenwoordig zo erg dat eenheidsproducten eigenlijk niet meer kunnen worden afgesloten. Maatwerk is de norm. Maatwerk waarbij versneld aflossen tijdens de looptijd gecombineerd wordt met (bank)sparen of beleggen. Het is de manier om de woning weer boven water te krijgen en de gouden kooi achter u te laten.

 

Wanneer u de hypotheek opnieuw wenst in te richten, wat met het oog op de komende wijzigingen in de wet- en regelgeving aan te raden is, is het verstandig contact op te nemen met de erkend hypotheekadviseur of misschien zelfs een hypothecair planner. Het zijn adviseurs die, hoewel beiden geen glazen bol in bezit hebben om de toekomst te voorspellen, toch de nodige kennis hebben van de financiƫle markten en producten zodat u samen een nieuwe hypotheek kunt samenstellen die de toekomst aankan.