Bij de beleggingshypotheek biedt de bank een aantal beleggingsfondsen waarin u kunt beleggen. Deze beleggingsfondsen worden door de bank nauwlettend in de gaten gehouden. Bij de effectenhypotheek houdt de bank de beleggingen niet in de gaten en is de consument zelf verantwoordelijk voor de beleggingen.

 

De effectenhypotheek is een hypotheek met veel risico's. Risico's die veel verder gaan dan bij de beleggingshypotheek. U bent met de effectenhypotheek immers zelf verantwoordelijk voor de beleggingen en zodoende zult u kennis van beleggen moeten hebben. U zult de beleggingen op een gezonde manier moeten spreiden om voldoende rendement uit de beleggingen te halen.

 

Iemand die kennis van beleggen heeft kan met de effectenhypotheek een hoger rendement halen dan bij de beleggingshypotheek het geval is. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat het beleggen helemaal mis gaat. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over het risico dat u wilt lopen. Een hypotheek is immers iets waar u jaren aan vast zit. Bespreek de mogelijkheden en de risico's van de effectenhypotheek met een erkend hypotheekadviseur.