De Nederlandse eigen woning bezitter is er klaar mee. Waarmee? Al dat gedoe op de woningmarkt. Prijsstijgingen. Prijsdalingen. Woekerpolissen. Koopsommen. Onverklaarbare rente wijzigingen. De beperking en zelfs afschaffing van de hypotheekrente aftrek. Het is om gek van te worden. En dat vinden samen met u nog meer Nederlanders.

 

Cijfers van de ING bank tonen aan dat in het laatste kwartaal van 2012, meer eigen woningbezitters extra op de eigen woning schuld hebben afgelost. Ook tonen deze cijfers aan dat er wijzigingen optreden in de hypotheekvormen die afgesloten worden. Lineaire en annuïteitenhypotheken worden steeds vaker afgesloten. Maar ook de bankspaarhypotheek wint eindelijk terrein.

 

De trend is op zich goed te noemen. Een beperking van de schuldenpositie is in ieder huishouden aantrekkelijk. Het leven zonder schulden maakt men onafhankelijk. En dat is in deze onzekere economische tijden een zeer interessant gegeven.

 

 

Slim omgaan met schulden

De Nederlandse consument gaat steeds slimmer om met zijn schulden. Dit is een directe reactie op de schuldenproblematiek die mondiaal maar ook op lokaal niveau plaatsvindt. De consument is door de jaren heen, mede door de onderzoek mogelijkheden die online bestaan, mondiger geworden en weet steeds meer over financiën.

 

Steeds meer Nederlanders kiezen er dan ook voor een eigen schuldreductie te doen. Dit doen zij door consumptieve leningen versneld af te lossen tegen een lage rente en daarbij door via een lineair of annuïteitenschema af te lossen. Slim. Het maakt namelijk de schuld draaglijk en relatief snel weg te werken.

 

De tijd van de aflossingsvrije lening en hypotheek is geweest. En dat is maar goed ook. Deze hypotheekvorm heeft een flinke berg ellende opgeleverd. Aflossen van schulden wordt de nieuwe norm. Een goed voorbeeld dat de regering eens zou moeten volgen.