De afgelopen jaren wordt de maximale verstrekking op basis van het inkomen en onderpand steeds verder ingeperkt. Deze achteruitgang is voornamelijk veroorzaakt door de tegenvallende woningmarkt, het hoge aantal executieveilingen en de problemen die veel Nederlandse consumenten krijgen met de maandlasten.

 

Een van de oplossingen die de banken hiervoor hebben bedacht is de generatiehypotheek. Dit is een hypotheekvorm die het mogelijk maakt met behulp van ouders of grootouders een woning aan te kopen. Bij deze hypotheekvorm wordt optimaal gebruik gemaakt van de schenkingsvrijstelling en het jaarlijks bedrag dat (groot)ouders aan kinderen mogen schenken.

 

Het grote voordeel van de generatiehypotheek is dat door middel van de schenking de hypothecaire geldlening versneld kan worden afgelost. De geldverstrekker kan zelfs in de hypotheekvoorwaarden op laten nemen dat de schenking direct naar de geldverstrekker wordt gestort, in plaats van naar de (klein)kinderen zelf.

 

De generatiehypotheek is niet alleen interessant vanuit het oogpunt de hypotheek rond te krijgen. Ook in het kader van de verscherpte wetgeving rondom aflossingsvrije hypotheken kan de generatiehypotheek zeer interessant zijn. Naast de gebruikelijk aflossing kan door de extra stortingen op de maandelijkse aflossing worden bespaart.

 

Het enige echte nadeel van deze hypotheekconstructie is dat de ouders of grootouders wel vermogen moeten bezitten. Ontbreekt dit vermogen, dan is er natuurlijk geen mogelijkheid voor 'familiebank' te spelen.