De overbruggingshypotheek is een interessante hypotheekvorm in geval u onverhoopt twee woningen bezit. De hypotheek van uw nieuwe woning wordt namelijk gebaseerd op uw inkomen zónder dat u uw huidige woning in bezit heeft. Het is in de meeste gevallen onmogelijk twee hypotheken op één gezinsinkomen af te sluiten. Om u toch de mogelijkheid te bieden uw eerste woning in alle rust te verkopen en tegelijkertijd uw nieuwe woning aan te kopen bestaat de mogelijkheid een overbruggingshypotheek af te sluiten.

 

De overbruggingshypotheek heeft een aantal opvallende kenmerken. Zo is deze hypotheekvorm maximaal voor een periode van 3 jaar af te sluiten. Een ander kenmerk is dat de overbruggingshypotheek volledig aflossingsvrij is. Doordat door de hypotheekbank een extra risico wordt genomen is de te betalen hypotheekrente vaak hoger dan de reguliere hypotheektarieven. Het is dan ook de bedoeling dat u bij verkoop van uw eerste woning de overbruggingshypotheek vliegensvlug weer aflost.

 

Nadelig aan de overbruggingshypotheek is niet alleen de hogere rente. Er kan ook een fiscaal nadeel ontstaan. Hypotheekrente aftrek geldt namelijk uitsluitend voor het bedrag dat u zelf in uw loondienstverband aan inkomstenbelasting heeft betaalt. U kunt nooit meer terugkrijgen dan u heeft betaalt. En dat kan bij de overbruggingshypotheek weleens een probleempje opleveren wanneer u te weinig aftrekposten heeft. Vooral zelfstandig ondernemers moeten hier erg op hun hoede zijn.